Author
Kunachowicz, Hanna
Czarnowska-Misztal, Elżbieta
Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne
Title
Zasady żywienia człowieka
Place of publication
Warszawa :
Publishing house
Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne,
Year of publication
2013.
Volume
254, [1] s., [1] k. tabl. złoż. :
Object passwords
Zdrowe odżywianie
Żywność higiena. higiena.
Podręczniki dla szkół zawodowych
Podręczniki [Typ publikacji]
Additional information
Na okł. podtyt.: podręcznik.
Bibliogr. s. 253-[255]. Bibliogr. s. 253-[255].
Summary
Zawiera: Rola nauki o żywieniu człowieka; Podstawowe składniki w żywności i ich przemiany w organizmie człowieka; Witaminy w produktach spożywczych; Składniki mineralne; Tabele składu i wartości odżywczych produktów; Normy żywienia - dzienne normy; Zasady prawidłowego żywienia; Modelowe racje pokarmowe; Organizacja żywienia zbiorowego; Wpływ procesów technologicznych i kulinarnych na wartość odżywczą potraw; Przetwórstwo żywności; Żywienie dietetyczne; Wegetarianizm i inne nietradycyjne sposoby żywienia; Znaczenie prawidłowego żywienia w zapobieganiu chorobom na tle wadliwego żywienia.
100
%a Kunachowicz, Hanna
245
%a Zasady żywienia człowieka /
260
%a Warszawa :
%b Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne,
%c 2013.
300
%a 254, [1] s., [1] k. tabl. złoż. :
%b il. ;%b il. ;
%c 23 cm.
500
%a Na okł. podtyt.: podręcznik.
504
%a Bibliogr. s. 253-[255].%a Bibliogr. s. 253-[255].
520
%a Zawiera: Rola nauki o żywieniu człowieka; Podstawowe składniki w żywności i ich przemiany w organizmie człowieka; Witaminy w produktach spożywczych; Składniki mineralne; Tabele składu i wartości odżywczych produktów; Normy żywienia - dzienne normy; Zasady prawidłowego żywienia; Modelowe racje pokarmowe; Organizacja żywienia zbiorowego; Wpływ procesów technologicznych i kulinarnych na wartość odżywczą potraw; Przetwórstwo żywności; Żywienie dietetyczne; Wegetarianizm i inne nietradycyjne sposoby żywienia; Znaczenie prawidłowego żywienia w zapobieganiu chorobom na tle wadliwego żywienia.
650
%a Żywność
%x higiena.%x higiena.
650
%a Fizjologia żywienia
650
%a Technologia żywności
655
%a Podręczniki dla szkół zawodowych
655
%a Podręczniki [Typ publikacji]
700
%a Czarnowska-Misztal, Elżbieta
710
%a Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne